CASA DI KOOS IN ITALIE
vallebona

Vallebona is een gemeente in de Italiaanse provincie Imperia (regio Ligurië) en telt bijna 1200 inwoners. Het dorpje Vallebona ligt achter Bordighera, bij de verbinding van verscheidene wegen en in een zonnige panoramische positie. In 1686 bevrijdde Vallebona zich van Ventimiglia, en samen met de andere dorpen in het gebied vormden het de vrije republiek van de acht plaatsen.

Het dorpje zelf, die u door een overspannen poort bereikt, heeft de typische defensie structuur van middeleeuwse steden nog bijna intact. Met ruwe steenhuizen en smalle stegen en passages. U kunt de ruïnes van de zestiende-eeuw vestigingswerken nog zien. De paraochie kerk van San Lorenzo werd gebouwd in de tiende eeuw, op de plaats van de vroegere kerk. (Het heeft zijn klokketoren van de dertiende-eeuwsteen en recent gotisch gebeeldhouwd steenportaal (1478) gehouden.) De voorgevel werd herstelt in 1841 en het binnenland bewaard een houten kruisbeeld van de vijftiende eeuw.

De lokale producten in Vallebona omvatten suprieure wijn, Rosese, olijfolie en bloemen - vooral oranje bloesem. De typische lokale specialiteit is konijn "Alla Vallebonenca".

Op het gezellige dorpsplein, waar een paar gezellige terasjes te vinden zijn, zijn overdag maar vooral 's avonds de Italiaanse mannen te vinden, die daar iedere avond zitten te kaarten.

Voor leuke restaurants (zie restaurant tips)