CASA DI KOOS IN ITALIE
dolce acqua

Dolce acqua is een gemeente in de provincie Imperia (regio Ligurië) en telt ongeveer 1998 inwoners. Het dorpje is zeven kilometer van de zee gestiueerd. Dolce acqua wordt verdeeld in twee districten Terra en Borgo, die door de gebogen brug over rivier Nervia worden verbonden.

Gebouwd in een strategische positie op een rots. Vol met smalle steegjes en hoge huisjes die dicht tegen elkaar aan zijn gebouwd, maakt het tot een heel charmant plaatsje. Dolce acqua maakte deel uit van het feodale domein de aristocratie Ventimiglia in de elfde eeuw, en werd gekocht rond 1250 door de stichter van de krachtige familie Doria. De stad heeft een strikte, maar fascinerende architecturische indeling. Tussen Dolce acqua en Camporosso liggen de overblijfselen van een wachthuisje waar bewapende militairen de wegen in de gate moesten houden.

De oudste parochie kerk is de onlangs-herstelde kerk van San Giorgio: zijn voorgevel bevat romeinse vormen. De crypte werd gerenoveerd in de zestiende eeuw en bevat twee Doria graven. Het klooster van Dolce acqua was eens een belangrijke priorij van de Benedictanen.

Er is een beroemde lokale superieur-kwaliteitswijn genoemd Rossese di Dolce acqua. De lokale keuken biedt smakelijke schotels zoals, olijfsaus, zongedroogde tomaten, stokvis en een zoete specialiteit genoemd "michetta"

Er zijn verschillende proeflokalen waar de Rossese wijn te proeven is, de leukste was Vini (vooraan in Dolce acqua). Hier werd op zondag tijdens het wijnproeven opgetreden door twee bejaarde mannen van in de negentig, de één op de gitaar, de ander als zanger. Helaas is de gitarist overleden en de zanger is aan zijn keel geopereerd en kan niet meer zingen. Jammer voor degene die dit taffereeltje nooit hebben kunnen meemaken.

De wekelijkse markt is op donderdag.