CASA DI KOOS IN ITALIE
bussana vecchia

Bussana Vecchia is een plaats (frazione) in de Italiaanse gemeente San Remo. Wat ligt in de provincie Imperia (regio Ligurië), het heeft ongeveer 200 inwoners. Bussana werd rond 1050 opgericht op een rotsachige heuveltop door één van de telgen van Ventimiglia. In 1259 werd Bussana gekocht door Republica di Genua.

Bij het wisselen van de veertiende eeuw waren het aantal huizen en daarmee ook het aantal inwoners beduidend gestegen. De kapel van het kasteel bleek te klein voor de congregatie te zijn. Dientengevolge begonnen zij een grotere kerk te bouwen. Het werd beëdigid in 1404 en werd gewijd aan S. Egidio. Twee nieuwe doorgangen werden later toegevoegd wegens de uitbreiding van de bevolking. De nieuwe doorgangen werden voltooid in 1505. In 1652 was een groot deel van de romaanse structuur afgebroken om plaats te maken voor een barokke kerk.

Op 23 februari 1887 was er een aardbeving, die veel verwoesting bracht. Drie kilometer lager aan de zee, werd het nieuwe Bussana opgebouwd, aangezien het oude werd verlaten. Clizia, een pottenbakker en een schilder uit Turijn kwam naar Bussana Vecchia in 1959. Hij dacht dat hij hier een ideale plaats had gevonden om een internationaal artistiek centrum te beginnen. In 1961 richtte hij de internationale gemeenschap van Kunstenaars op, samen met een dichter Giovanni Fronte en een Schilder, Vanni Giuffré.

Uiteindelijk begon de restauratie van de minder beschadigde gebouwen, door de bergen van puin weg te halen. Er was zeer weinig geld beschikbaar voor de restauratie. Er was geen water, geen electriciteit en geen riolering. Spoedig kwamen er meer kunstenaars. Zij kwamen uit Frankrijk, Groot Britanië, Duitsland, Nerderland, Oostenrijk en Italië. Sommige verbleven er permanent en sommige kwamen alleen voor bepaalde periodes in het jaar.

Aan het eind van de jaren '60 werd de gemeenschap door ongeveer 30 kunstenaars bewoond. Schilders, beeldhouwers, pottenbakkers, schrijvers, musici, acteurs en ontwerpers. Clizia heeft Bussana Vecchia verlaten om een pottenbak school op te richten in Costigliole d'Asti.

Sommige kunstenaars zijn vertrokken, omdat zij dachten dat de ervaring voorbij was. Andere zijn gebleven omdat zij waren aangetrokken tot de magie van dit mooie dorpje.