CASA DI KOOS IN ITALIE
apricale

Apricale is een dorpje in de provincie Imperia (regio ligurië) en telt ongeveer 591 inwoners. Apricale (van het latijnse woord "Apricus" betekend, blootgesteld aan het zonlicht) is een stad van middeleeuwse oorsprong in de Nervia Valei. Opgericht in de elfde eeuw, werd het in 1267 (als eerste in Ligurië) een onafhankelijk statuut. Hiervoor viel het eerst onder de aristocratie van Vetimiglia en viel het onder de invloed van de Doria familie.

Een begraafplaats in Pian del Re (niet open voor bezoekers) getuigd aan menselijke bezetting tijdens de bronstijd.

Het duizend jaar oude kasteel is tegenwoordig een privé verblijf. Verder zijn er nog de stadsmuren, een paar ruïnes en drie poorten overgebleven. Het dorpje heeft smalle stegen en trappen en op elkaar gebouwden huizen en winkels. Het oude stadscentrum wordt met muurschilderingen opgesmukt, die elk jaar door de vele kunstenaars die aan de Fresco dag deelnemen worden geschilderd.

De parochiekerk van Purificazione Di Maria werd herbouwd in de negentiende eeuw, maar dateerd uit de late middeleeuwen; de klokketoren was oorspronkelijk een dertiende-eeuwse toren. Samen met de oude gebouwen maakt het het dorpje zeer charmant op te bekijken.

Apricale is heel levendig in de zomer: Er is een het openlucht theater, ieder jaar in augustus. Hier worden op 's avonds op verschillende plaatsen in het dorp kleine toneelstukjes opgevoerd, door een proffecioneel theater gezelschap. Daarnaast is er in september nog een festival, gewijd aan een lokale zoete specialiteit dat Pansarole heet.

De lokale producten als de rosese wijn (suprieure kwaliteit) en de olijfolie zijn zeker het noemen waard. Voor hen die van wandelen houden zijn er panoramische routes naar Isolabona en Baiardo.